Всё очень четко написал на ФБ Наш депутат.
Ігор Артюшенко
17 ч. · отредактировано ·
Щодо сьогоднішніх подій в рідному Запоріжжі. Нажаль, не встигаю давати коментарі в робочий для преси час, а після 24.00 вони навряд чи комусь цікаві))). Тому детально поясню власну позицію тут.
Перші числа березня 2014.
Під мерією - Майдан. В малому залі мерії - активісти Майдану, мер О. Сін, керівники депутаських фракцій міськради, журналісти, депутати etc.
Мер каже, що вже написав заяву на звільнення, але не піде з посади, якщо секретарем міської ради залишиться Р. Таран (член “Партії Регіонів”), бо таким чином Запоріжжя перейде у руки регіоналів. І пропонує В. Острянського на секретаря (від “Батьківщини”).
Р. Таран каже, що піде з посади лише тоді, якщо його відставку підтримають депутати міської ради.
В. Острянський ніби погоджується, але не робить жодних активних дій, щоб очолити міськраду. Бо нести відповідальність за ситуацію в місті не маючи більшості серед депутатів важає самогубством.
Звичайно, емоції, крики, публічні виступи, звинувачення у зраді один одного і.... політичний тупік.
Чому згадав? Бо дивлячись сьогодні з Києва на те, що відбувалось в Запоріжжі, відчув дежавю з березневими подіями.
Тільки крику, обвинувачень, екзальтації з поступовим гнівом та наступним розчаруванням було на порядок більше. Депутати більш поважніші (навіть гості з Верховної Ради), наявні центральні телеканали (через тих самих гостей) та знову – політичний тупік.
Чому?
Для цього треба розуміти, що собою уявляє мер і Запорізька міська рада нинішнього скликання.
Аксіома №1. Мер О.Сін ніколи не напише заяву на звільнення, якщо буде розуміти, що його можуть справді скинути. Без посади і без контролю над комунальними підприємствами міста він не зможе платити мєнтам, прокуратурі і всім можливим “рєшалам” з цього і потойбічного світу за те, щоб на нього не завели кримінальні справи за пограбунок Запоріжжя. Піде з посади – втратить доступ до ресурсу – сяде років на 8. І він чудово це розуміє. Бо ким він би не був – злодієм, брехуном, перебіжчиком чи зрадником, але дурнем він не був ніколи.
А тому буде сам і через своїх глашатаїв придумувати 200 причин, щоб не йти (а-ля “не можна пускати Тарана”, “не можна лишати місто без головнокомандувача”, “я реалізовую вимоги Майдану” і т.п.). Тому одягнув вишиванку і став патріотом.
Доречі, він також добре розуміє, що В. Острянського міськрада точно не вибере.
Аксіома №2. “Кальцевська” група у “Партії Регіонів” (близько 25 депутатів) ніколи не допустить, щоб Р. Таран залишив крісло секретаря міськради. Елементарно тому, що мер просто може кинути всіх після голосування за відставку секретаря. І тоді О.Сін залишиться на посаді, а крісло секретаря займе невідомо хто.....
Аксіома №3. БЮТ нізащо не підтримає відставку Сіна, якщо в кріслі залишиться Р.Таран. Бо з Сіном їм тепліше і рідніше (згадайте, хто його висував на мери Запоріжжя). А тому вимагають поставити В.Острянського на секретаря. І чудово розуміють, що його не виберуть, і він сам цього дуже не хоче – попереду зима, міське господарство розвалене апетитами О.Сіна і Ко, до фронту 200 км і навколо одні друзі-зрадники......
Аксіома №4. Всі менші групи впливу, а це “анісімовські” регіонали, “богуслаєвські” регіонали, , адепти культу “червоної ганчірки”, депутати-чиновники та ін..... НІКОЛИ не дозволять підсилитись жодній з перших трьох груп, як і комусь з-поміж них самих. Бо всі тихенько один-одного ненавидять.
А тому ніколи не проголосують за відставку О. Сіна.
Тому і маємо картинку: депутати – павуки в банці, а мер контролює її кришку, періодично підкидаючи метелика то одним, то іншим.
Тому окремої відставки О.Сіна бути не може в принципі– вона можлива виключно з одночасним розпуском самої міськради.
Розуміння цієї картинки для мене і моєї команди остаточно сформувалося влітку. Коли ми зрозуміли, що вимагання відставки мера є безперспективним, а навіть більше – несправедливим. Бо О.Сін не повинен бути “не мером”, він має сидіти в тюрмі. Разом зі всіма своїми поплічниками, які грабували і грабують Запоріжжя.
І в цьому питанні якраз і є позитивні зрушення. Деталізувати не буду, бо кожен може дослідити у ЗМІ кількість заведених за цей час кримінальних справ щодо міських КП, міських департаментів та управлінь.
Кількість чиновників та депутатів, що перебувають на підписці, у СІЗО або переховуються від органів.
Отже, коло звужується завдяки системній роботі. Звичайно не скажу, що все йде гладко і легко дається. Бо гроші, вкрадені у громади, зв’язки у прокуратурі та політичні впливи й досі працюють на стороні зла.
І я б теж дуже хотів, щоб хтось махнув паличкою і одразу б сіли на нари всі погані хлопці. Але ми живемо не в казці.
Але сьогодні вдень нами був нанесений черговий удар.
На спільну і відкриту для ЗМІ нараду комітету з запобігання та протидії корупції ВР та комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності були запрошені Голова СБУ Валентин Наливайченко, Генеральний прокурор В. Ярема та Голова МВС А. Аваков. Поміж інших питань було піднято і деталізовано питання ситуації в Запоріжжі – перебування в кріслі мера О.Сіна. Близько 20 відкритих кримінальних справ, розкрадене ЖКГ, побори та відкати.....Домовлено, що на наступному тижні я матиму особисту зустріч з Генеральним прокурором з цього приводу.
Буду тиснути далі!
Насамкінець, хочу висловити слова подяки голові облУМВС В. Ольховському та голові обл УСБУ О. Шмітьку за професійну роботу з нейтралізації різних деструктивних та провокативних груп, що хотіли перетворити сьогоднішню мирну акцію під міською радою на побоїще. Знаю, що з одними переговорили і “переконали” або діяти в рамках закону, або не брати участі в акції, інших (загалом близько 10 осіб) – затримали.
P/S Щодо конструктивних ідей колеги по коаліції О.Ляшка.
По-перше, я дуже радий, що вони є.
По-друге, сумлінно буду працювати у ТСК, створення якої оголосив О. Ляшко. А якщо ж він, як і обіцяв, подасть закон про достроковий розпуск міської ради та відставку О.Сіна – мій голос однозначно буде ЗА!
І не тільки мій.
https://www.facebook.com/artjushenko.ig ... 9786475789